sidenote

Múlt héten jelentette be a Canonical, hogy változtat az Ubuntu branden. Megváltozott a logó, a három színből álló kör egyszínű lett, ami szerintem szebb így. Jobb lett az Ubuntu felirat betűtípusa, végre nem az az idétlen, lekerekített vacak van, ami eddig. Aztán mutattak még néhány logót, themét, meg miegymást.

Nagyjából végére is jutottam a pozitívumoknak, mivel a bemutatott themék véleményem szerint ocsmányak, nem mintha nem lenne az mindegyik, de a 9.10-es kinézete az összes eddigi közül a legjobb. Jó hír, hogy tovább finomítottak Gnome panel ikonjain, ezáltal konzisztensebb kinézetet nyújtva a felhasználó számára. Az új default theméktől viszont kifordul a belem. Sajnálom, ez van. Direkt fel is tettem virtuális gépre tegnap egy daily buildet a 10.04-esből, hogy jobban lássam miket is újítottak. Visszatérve a themékre (Ambiance, Radiance), borzalmasak:

 

Aztán ott van természetesen az új kiadás default háttere, ami lilás lett, erősen hasonlítva a Mac OS X Aurora hátterére (engem legalábbis arra elékeztet). A háttér oké, tetszik. Ha valakit érdekel, akkor találtam egy visszatekintést az Ubuntu eddigi összes kiadásának alapértelmezett hátteréről.

Kérdés, hogy feltétlenül örülni kell-e az új kinézetnek. Összességében nekem tetszenek a változtatások, de szokni kell a címsorban balra került min, max, bezáró gombokat, a themét meg úgyis lecserélem majd. :)

Nem volt kedvem minden apró részletre kitérni, most ennyi jutott eszembe. Persze lesz microblogging kliens, pár trendi (utálom ezt a szót) hülyeség is az új kiadásban, de ezt el kell viselni, aztán meg úgyis testre szabja magának a disztrót az ember, ha akarja. A brandváltásról teljes egészében az Ubuntu wiki oldalán lehet olvasni. Kösz a figyelmet.

Ti mit gondoltok?

Megosztás, like stb.
12 komment
 1. Írta: benyo
  2010. március 9. 20:35

  Na, nem tetszik, h lila, de legalább nem barna. Ma én is feldobtam egyet a daily buildből. Szar helyen vannak az ablakkezelő gombok. Sok a felesleges holmi a felső panel jobb oldalán, a lekerekített sarkak nem tetszenek. Mondjuk majd a gnome-look megment.

  A visszatekintő tök jó, megfekszek, h most lesz a 10. release mióta először tettem fel ubuntut. Öreg vagyok na.

 2. Írta: Gergő
  2010. március 9. 20:39

  Az ubuntu már régóta azzal jön(évek óta), hogy dizájnereket fogadott fel, hogy megcsinálják a csúcs szuper kinézetet. Én itt valami korrupciót sejtek. Nem lehet hogy a magyar állami szférából alkalmaztak valami céget? A pénz lenyúlták, elmentek koktélozni, bebasztak, hánytak egy színeset, oszt meglett az új kinézet.

 3. Írta: benyo
  2010. március 9. 20:58

  de mi a szartól hánytak egész eddig barnát?
  Mondjuk lehet benne igazság mert a 8.04 default háttérben répadarabokat vélek felfedezni.

 4. Írta: Kolja Ványa
  2010. március 9. 22:37

  Első ránézésre valóban elég fostos a látvány, főleg a lilaság.

 5. Írta: Red
  2010. március 10. 0:14

  Bátor lépés volt áttenni balra az ablakkezelő ikonokat úgy, hogy eddig tudtommal jobb oldalon voltak. Ugye bizonyítottan sokkal ergonomikusabb bal oldalon lenniük, de a Mac OS X-en kívül eddig nem sokan pakolták oda, ott meg mindig is ezen az oldalon volt. Valószínűleg nehéz lesz átszokni. Már csak a menubar-t kell berakni a képernyő tetejére, amit így átlag 5x gyorsabban tudsz elérni, és gyakorlatilag nagyon jó útra lépnek. Mondjuk az, hogy a bezáró gomb nem a szélen van, hanem az ablak közepe felé, na az igazi fail.

  Ami hiányzik belőle így a képek alapján, az az egységesség, intuitív használat erősítése. Millió dolog van Mac-en, ami csodaszépen meg van rajzolva-animálva, és úgy, hogy az a helyes/logikus használatot sugallja az adott helyzetben. Az is baj, hogy itt össze-vissza vannak a különböző ikonok, menük, különböző távolságok, stb. Érdemes átolvasni az Apple által kiadott kb. 400 oldalas “Human Interface Guidelines” című dokumentumot, hogy hogyan készítsd el a saját szoftvered kezelőfelületét Mac-re. Iszonyatosan részletesen leírnak mindent, 1-1 pixelen megy a nyáladzás, de ez _tényleg_ számít.

  Első blikkre próbálták Fitts törvényét figyelembe venni a tervezéskor, több-kevesebb sikerrel. Amit nem értek, hogy nem bírnak szerezni egy normális grafikust, aki rajzol rendes ikonokat, meg egy rohadt színskálát találni az egymáshoz passzoló színekről. Ugye nehezíti az egész UI fejlesztést, hogy boldog-boldogtalan fogalom nélkül csinál GUIs programokat az OS alá, ebből aztán káosz van. Valahogy Mac-en mindig sokkal igényesebbek voltak a külsőségekre. Ja és a fontok. Sírva futok ki a világból az Ubuntu alap system fontjai miatt, egyszerűen nem értem, hogy nem képesek berakni egy normális betűtípust, mert a mostani egy okádék. Persze, tudom, át lehet állítani, de akkor meg pont a user kúrja szét az egész GUI-t.

 6. Írta: Tshabee
  2010. március 10. 19:06

  sztem “WINDOWS FOREVER l..l, !!!”
  csak h a Windows is képviseltesse magát itt a kommentek között.

  az ablakkezelő gombokról meg annyit h sztem úgy álltak hozzá h “ne olyan legyen má mint a windowsban, de ne is tűnjön úgy mintha az OS X-ről koppintanánk”, és így kerültek bal oldalra, windows-os sorrendben.
  sztem egyébként a jobb alsó sarokba kéne őket pakolni, ott még úgysem voltak.

 7. Írta: benyo
  2010. március 11. 19:42

  Én arra szavazok, h ne is legyen GUI, az tök jó…

 8. Írta: Tshabee
  2010. március 11. 21:19

  és akkor szegény Gergő miből írná a diplomáját? H hogy kell kirajzolni ascii-ben a Quake-es marine-t?

 9. Írta: szantaii
  2010. március 12. 8:23
 10. Írta: benyo
  2010. március 12. 15:46

  Nem fogalmazni magyar jól, lenni bevándorló, szóval az óperenciás rencerre nem kell GUI, mert minek.

 11. Írta: Laci
  2010. március 14. 18:58

  Bence, álmaid meghallgattattak: Ubuntu Server distro….. Csak a lényeg van benne, és még monitor se kell hozzá ;)

 12. Írta: benyo
  2010. március 15. 23:58

  Használtam már, azon futott a diplomamunkám szerver része.

  Azért az elején nem árt hozzá egy monitor, csak, h lássam, h hol szakad szét a telepítő.

Komment írása

*