sidenote

Raspberry Pi stencil

Nem a stencilen. Azon Király András dolgozott: aprólékos munkával kivágta az 5 cm magas mintát, és ráfújta arra a dologra, amin „dolgozom”.

A legutóbbi befuccsolt projektem után, arra gondoltam, hogy valami egyszerűbbel próbálkozom: építek egy hordozható kamerát. Mindehhez egy Raspberry Pi-t, a hozzá tartozó kamera modult, néhány újratölthető elemet és egy hermetikusan zárható ételdobozt használtam fel.

Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera

A célom, hogy kihozzam a maximumot a Raspberry Pi kamera moduljából, hogy megmutassam… Valamit, amit még meg kell, hogy fogalmazzak. Igazából ez nekem hobbi és játék. Szeretnék egy érdekes, Budapestet bemutató timelapse videót összerakni.

A működéséről röviden, tömören – és valószínűleg a többség számára érthetetlenül – a képek után.

Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera
Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera
Feeding Raspberry Pi through GPIO

A táp 2 × 4 db sorban kötött 1.2 V-os 2500 mAh-ás akkumulátor párhuzamosan kötve. Így jön össze a 4.8 V és az 5000 mAh, amivel kb. 4,5–5 órát tényleg ki is bír a Pi.

A fényképezés mobiltelefonról vezérelhető:

  • A Pi egy USB-s WiFi modul hostapd és isc-dhcp-server segítségével szolgáltat hálózatot.
  • Egy SSH klienssel be lehet jelentkezni a Pi-re.
  • Egy egyszerű shell script a raspistill alkalmazással preview képet készít, amit netcat-tal browserbe továbbítva lehet megtekinteni.
  • Szintén egy shell scripttel lehet elindítani a fényképezést (5000 ms timeout).

A következő playlistben láthatók 30 és 60 fps-sel lejátszva az eddig készített felvételek. Tudom, hogy nem jó az optika – hisz ez csak egy kis fix fókuszos „vacak” –, amatőr stb., de mint mondtam, ez nekem hobbi és játék. Remélem, azért másnak is tetszik majd az eredmény.

Végül álljon itt a Raspberry Pi Foundation-t vezető Eben Upton előadása a napokban tartott LinuxCon North America 2013 konferenciáról. (Nagyon jó.)

Megosztás, like stb.