sidenote

Raspberry Pi stencil

Nem a stencilen. Azon Király András dolgozott: aprólékos munkával kivágta az 5 cm magas mintát, és ráfújta arra a dologra, amin „dolgozom”.

A legutóbbi befuccsolt projektem után, arra gondoltam, hogy valami egyszerűbbel próbálkozom: építek egy hordozható kamerát. Mindehhez egy Raspberry Pi-t, a hozzá tartozó kamera modult, néhány újratölthető elemet és egy hermetikusan zárható ételdobozt használtam fel.

Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera

A célom, hogy kihozzam a maximumot a Raspberry Pi kamera moduljából, hogy megmutassam… Valamit, amit még meg kell, hogy fogalmazzak. Igazából ez nekem hobbi és játék. Szeretnék egy érdekes, Budapestet bemutató timelapse videót összerakni.

A működéséről röviden, tömören – és valószínűleg a többség számára érthetetlenül – a képek után.

Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera
Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera
Feeding Raspberry Pi through GPIO

A táp 2 × 4 db sorban kötött 1.2 V-os 2500 mAh-ás akkumulátor párhuzamosan kötve. Így jön össze a 4.8 V és az 5000 mAh, amivel kb. 4,5–5 órát tényleg ki is bír a Pi.

A fényképezés mobiltelefonról vezérelhető:

 • A Pi egy USB-s WiFi modul hostapd és isc-dhcp-server segítségével szolgáltat hálózatot.
 • Egy SSH klienssel be lehet jelentkezni a Pi-re.
 • Egy egyszerű shell script a raspistill alkalmazással preview képet készít, amit netcat-tal browserbe továbbítva lehet megtekinteni.
 • Szintén egy shell scripttel lehet elindítani a fényképezést (5000 ms timeout).

A következő playlistben láthatók 30 és 60 fps-sel lejátszva az eddig készített felvételek. Tudom, hogy nem jó az optika – hisz ez csak egy kis fix fókuszos „vacak” –, amatőr stb., de mint mondtam, ez nekem hobbi és játék. Remélem, azért másnak is tetszik majd az eredmény.

Végül álljon itt a Raspberry Pi Foundation-t vezető Eben Upton előadása a napokban tartott LinuxCon North America 2013 konferenciáról. (Nagyon jó.)

Megosztás, like stb.
7 komment
 1. 2013. november 1. 10:37

  Szia, CC-BY-SA? Ez lehet, hogy érdekelne minket, mibe került egy ilyen kamera összerakása?

 2. Írta: Bob
  2013. november 9. 21:26

  Szia, olyan kérdésem lenne, hogy ugyanezt szeretném megépíteni a PiNoir változattal…ahhoz hol lehetne kapni optikát ami jó lenne hozzá? Gondolom nem UV szűrőst. Vad megfigyelésre kellene…köszi előre is a választ.

 3. Írta: szantaii
  2013. november 10. 8:49

  Neked valami olyasmi kellene, ami nem szuri ki az infravoros fenyt, de azt nem tudom, hogy ehhez mi volna jo. En a Soós Fotóban vettem a hasznalt UV szurot, esetleg ott kerdezd meg, hogy neked mi lehetne jo.

  Pentek este mar a Pi NoIR-rel fotoztam (UV szuro nelkul), de nem vettem eszre tul nagy kulonbseget:

 4. 2013. november 18. 19:49

  Tiszteletem!

  Érdeklődnék a készülékkel kapcsolatban?
  Kérem vegye fel velem a kapcsolatot.
  Előre is köszönöm a segítségét!

  Kérem adja meg elérhetőségét

 5. Írta: szantaii
  2013. november 18. 20:39

  Kedves József!

  Örülök a megkeresésének, de először kérem olvassa el ezt a bejegyzést: http://sidenote.hu/2013/11/04/hordozhato-time-lapse-kamera/

 6. Írta: Róbert
  2014. január 8. 20:52

  Szia !

  Érdeklődnék, hogy több elemet lehet-e így sorba bekötni (a hosszabb üzemidő miatt) ? Illetve ha nem elemet raknék bele milyen akkumulátort ajánlanál a helyébe ?
  Köszönöm.

 7. Írta: szantaii
  2014. január 9. 7:54

  4 db 1.2 V-os 2500 mAh-ás NiMH akkumulátor sorba kötve kiad 4.8 V-ot 2500 mAh mellett. Ha két ilyen „egységet” kötsz párhuzamosan, akkor az áramok adódnak össze nem pedig a feszültségek, azaz kijön 4.8 V 5000 mAh mellett. Tehát neked még 4 db sorban kötött akkumulátort kellene párhuzamosan kötnöd a meglévőkhöz, hogy hosszabb üzemidőt érhess el. Ez már 12 db akkumulátort jelentene, ami már elég sok, és nem tűnik túl gazdaságosnak.

  Hosszabb használathoz talán egy külső USB-s akku (PowerBank) lenne jobb neked. Ezeket általában több csatlakozóval forgalmazzák, azaz a Pi-t a rendes betáp csatlakozójáról (micro USB) tudod táplálni. Persze itt is figyelni kell a külső akku feszültségére, de mivel általában ezek USB-sek, szerintem nem lesz velük gond. Én nem próbáltam még ilyet, nem tudom, hogy mennyibe kerül, de láttam már ebay-en 10000 mAh-ás PowerBank-et is.

Komment írása

*