sidenote

A minap olvastam, hogy a Mozilla kiadta a Fennec egyik első verzióját, amit most a Nokia N810-es tableten ki is lehet próbálni. Mivel múltkor említettem, hogy ideiglenesen van egy ilyen tabletem, ezért gyorsan ki is próbáltam rajta a Fennec-(e)t.

A Fennec nem más, mint a Mozilla új mobil böngészője. A Mozilla egyértelmű célja, hogy mobil eszközökre is elérhetővé tegye mindazt a sokrétű szolgáltatást, mint amit a Firefox kínál. Jó törekvés, támogatom.

MicroB
MicroB Nokia N810-en

A Nokia N810-en alapból szintén egy Mozilla alapú böngésző van, a MicroB. A MicroB nem a Mozillás XUL UI-t használja, hanem a Maemo platform GTK alapú Hildonját. Frankón illeszkedkedik a rendszerbe, nagyon jó kis böngésző, megy vele minden létező dolog, egyelen probléma a Nokia gyengécske hardvere. De inkább nézzünk a Fennec-(e)t.

Fennec

A Fennec letölthető a Mozillától Nokia N810-re, de ha nincs ilyen tabletünk, akkor is ki lehet próbálni, mert van x86-os Windows, Mac és Linux build is. Nem sokat nyúztam, de azért néhány dologot mindenképp meg kell említenem.

Először jöjjenek a negatívumok. A Fennec Nokián borzasztóan lassú, sokáig tölti magát, és az oldalakat is gyökkettővel lehet csak nézegetni. Nincs Flash. Mivel még csak beta kiadású a cucc, így nem csoda, hogy vannak gyengeségei. Ezeket még biztosan javítanak majd. Ami viszont mindenképp nagyon jó, hogy van tabbed browsing, valamint támogatja az Add-on-okat. Habár az összes Add-on-t megtekinteni nem tudtam, ez valószínűleg még nem működik. Képek!

Fennec Tabbed Browsing Fennec Add-ons Fennec About
Fennec menet közben

Sajnos az Acid2 és az Acid3 tesztek egyáltalán nem mennek. Szóval szegénykém még csak beta, de nagyon ígéretes. Csak azt nem tudom, hogy mi lesz, amikor visszaadom a tabletet és meglátják, hogy telepakoltam mindenféle programmal. :)

Megosztás, like stb.